Thursday, April 16, 2015

Kolej Mara Kuala Nerang (KMKN)

Assalamualaikum! memalam buta pon nak update blog kan. 
bosan sangat ni tak tau nak buat apa.

Semenjak dua menjak tiga menjak ni, ramai sangat pm aku, 
tanya pasal KMKN (Kolej Mara Kuala Nerang)
aku pon dah bosan nak jawab benda sama je. huhu
so aku dengan baik hati nya kat sini aku nak share dekat junior-junior yang berminat nak masuk kmkn tu! :D 

okay seperti yang aku story dekat entry lepas, dekat kmkn tu ada tiga program. 
1.SPT
2. SPC
3. Matrik

1. SPT (Skim Pelajar Terbuka)
SPT ni untuk korang-korang yang nak ambik asasi kat situ. SPT ni asasi under Unikl. so lepas korang amik asasi ni, korang akan amik degree di Unikl atau mana-mana U swasta SAHAJA. maksud aku IPTS la. IPTA tak boleh. setahu aku la. kalau salah betulkan ye!*

Plus, tak rugi pon masuk Unikl ni. Unikl ni bawah MARA. aku masuk Unikl ni pon sebab aku nak lari dari PTPTN tu. Pinjaman MARA lagi bagus dari PTPTN. trust me. haha. 
sebab MARA ni kita tak bayar 100%.
bayar 30% ajee.
lagi tinggi pointer, lagi sikit kita bayar. so aim korang, korang kena score je!
Then, Unikl ni banyak praktikal. 60% praktikal. so insyaAllah. senang nak dapat kerja. 

2. SPC (Skim Pelajar Cemerlang)
SPC ni untuk students yang sambung belajar oversea. kebanyakannya students from MRSM. 

3. Matrik.
matrik ni matrik lah kan. haha. 

aku cerita pasal yang amik asasi (SPT) kat situ je tau. 
sebab pasal matrik dengan SPC aku xtau sangat. bukan program aku. hihi

okay. 
KMKN ni kawasan dia dekat pekan sikit. so memang sesuai sangat lah untuk study. tenang aje. takde la setiap minggu nak gi shopping kan. lebih-lebih lagi untuk girls nii. kan kann.
pasal makan, korang takyah risau. memang makan FREE dekat DS (Dewan Selera).
 MARA belanja. hihiks. best kan? ni untuk asasi je tau. 
matrik pon dapat makan kat DS, tapi elaun korang tak dapat lah. duit makan tu  potong dari elaun.
untuk asasi pulak, korang akan dapat elaun RM100 sebulan.
makan free, tempat tinggal free. hm tak tau nak cakap apa. haha

cara belajar kt situ pon okay aje. untuk subject, dia ada 7 subject.
1- Chemistry
2- Physics
3- Mathematics (addmath ye. bukan math mode)
4- English
5- ILS (Islamic Learning Studies)
6- SCT ( Critical Thinking Skills)
7- ICT
jadual belajar dia tak padat pon. macam sekolah. start pukul 8. habis kelas pukul 2.30
kalau hari Ahad dengan Khamis, kelas habis pukul 2.45. sebab pagi tu ada bacaan yassin.
persekitaran kat sini bagus sikit. ala ala sekolah agama gituu.  maghrib dengan isyak memang wajib gi surau, solat berjemaah. haa. pastu untuk pelajar muslim perempuan, hari jumaat ade kuliah agama. haha. best best.
  
kalau nak tau pasal cara pemakaian, boleh baca ENTRY NI

okay tu je kot yang aku boleh share. kalau nak tanya lagi, boleh PM. byebye.


1 comment :

Anastassia Stanley said...

hey, ni nak tanya, kalau dapat spt ni kan,, lepas asasi nanti, boleh p oversea ke?