Thursday, February 27, 2014

I'm Kexan part V (CAMP)

hai. long time no post. 
baru balik dari kem semalam. at Pantai Melawi and Tok bali.
nak cakap penat tu, memang lah penat kan. tapi tak rasa sangat. sebab best. haha
hari pertama tu, aku tido 3 jam je. kira okay la dari hari kedua tak tido langsung! huh. macam org gila aku rasa. haha. dah la penat buat activity, tak tido pulak tu. tapi takpe, janji best :)
even though kitorang baru kenal 3 bulan, tapi hubungan ter-sangatlah rapat. 
okay, bm aku teruk. hoho.
rapat macam adik beradik. sepanjang aku sekolah 12 tahun, aku tak pernah rasa rapat macam ni even dengan classmates aku sendiri. kexans je paham perasaan ni. huhu. next week dah habis kex. sumpah sedih. tapi nak buat macam mana. setiap pertemuan mesti ada perpisahan kan :')
walaupun dah habis kex, tapi kitorang akan contact, insya-allah.
during war game presentation. group aku first presentor. teruk gila kena marah sebab map and illogical step. it's okay, belajar dari kesilapan kan :)


ni Kak Marina a.k.a KM, with his husband, Captain Ariffin.
the best teacher i ever had. seriously..



braveheart :D my group. ni lepas abseilling.

 
Exuberant + Vezeto + Incisors = Kexito

 
Kexito

Braveheart again.

 
okay, muka aku pelik dalam ni. huahua

 
Teletubbies

 
Viking

 
Warriors

 
Gladiators

Conquerous

Legend

l 
at Tok Bali.
ni masa rafting. sebanarnya, nak canoe. tapi owner kayak tu dah jual. so kitorang buat rakit.
best gila time nii *-*

during map reading and contact agent. 
this is not my group members act.
tapi time activity ni best gilaaaaa. group aku ter-sangatlah sporting.
kitorang kena jalan 7km untuk cari agent tu. mcm explorace lah.
aku rindu part nyanyi tuu. karok sambil berjalan. haha :')
I WILL MISS THEM T_T

Saturday, February 22, 2014

I'm kexan part IV

during the tourist interview
assignment ni kitorang kena cari tourist, and tanya opinion dorang about Kelantan.
from Iran.









this is philip! umo dia 18. same with us. hensem gila dia kan? hehe
from czech republic.

VIDEO :


Tuesday, February 18, 2014

ingat lagi tak kisah ni?

so the conclusion is, DON'T JUDGE A BOOK BY ITS COVER :)

Sumber : Facebook.

Friday, February 14, 2014

Gambar Alonso Mateo Budak Paling Stylo



Alonso Mateo berusia 5 tahun, tetapi dia memiliki gaya seorang lelaki dewasa. Dengan memperagakan pelbagai jenis fesyen terkini, gambar-gambar si cilik ini telah menjadi viral di Instagram.
Si kecil kelahiran Mexico ini menetap di California dengan ibunya, Luisa Fernanda Espinosa yang bekerja sebagai 'freelance stylist' dan bapanya, seorang CEO dan pemilik sebuah firma swasta.
Dalam perbualan telefon dengan Alonso baru-baru ini, Alonso gemar berpakaian seperti bapanya kerana dia memiliki pakaian yang menarik.
Jom layan gambar-gambar handsome si cilik di bawah ini. Mungkin gambar-gambar ini boleh memberikan idea kepada para ibu bapa di luar sana gaya yang mana bersesuaian dengan anak lelaki mereka.









comel gila kan budak ni? haha. geram je aku tengok! ><

Sumber : http://ping.busuk.org/

Thursday, February 13, 2014

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi

Ilmu hak umat islam seluruh dunia.... tolong "SHARE"
Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan,

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.
Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar:Babi liar.

5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).

9. Sow Milk:Susu babi.

10.Pig:Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.

11.Porcine:Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.

Sebarkan kepada semua saudara-saudara kita agar lebih berhati-hati..Moga Allah S.W.T akan membalas jasa baik anda dan semoga Allah memelihara kita di dunia dan di akhirat.

Sunday, February 9, 2014

MENANGIS BACA KISAH INI


MENANGIS BACA KISAH INI  

Terima Kasih Sebab Sudi Mengambil Saya sebagai Isteri " Takdir. Seorang pemuda telah berkenan pada seorang gadis di twitter. Bertutup aurat dengan baik. Tak banyak bicara. Tak banyak songeh. Dipendekkan cerita mereka pun disatukan. 

Pada malam pernikahan, pengantin baru pun berbicara. 
Isteri: "Boleh saya terus terang?" 
Suami: "Ya, dah suami isteri kan. Apa nak malu- malu." 
Isteri: "Sebenarnya, saya dah tiada dara. Kesilapan saya di zaman remaja. Saya jahil dulu. Saya dah cuba berterus-terang sebelum nikah. Tapi, saya dah jatuh cinta dengan awak. Maafkan saya." 

Suami terdiam. Nampak seakan terkejut. 

Suami: "Saya..saya lepaskan awak dengan talak satu. Jangan risau. Saya takkan minta awak bayar semua kos ganti rugi belanja nikah. Saya takkan sentuh awak. Awak boleh duduk di rumah ini kalau awak nak. Saya akan pindah." "Takpe. Hantar saja saya ke rumah mama saya. Saya reda. Saya... tak layak.. berada di sini..." Si gadis menitiskan air mata dalam tutur yang seakan terlekat di kerongkong. Memang dia dah agak. Dia dah rasa akan jadi begini. Pasrah segalanya. 

Pemuda tidak mampu menerima hakikat dia bernikah dengan bekas penzina. Pada teorinya, pada dalilnya, penzina adalah pasangan cocoknya penzina juga! Dirinya bukan penzina! ** Waktu berlalu. Masa berdetik. Setahun kemudian. Pemuda berada di wad. Sudah 5 bulan berlalu sejak beliau menjalani pemindahan organ. Hatinya yang rosak telah digantikan dengan bahagian lobul hati penderma. Sejak 5 bulan itulah, beliau berulang-alik stay di hospital untuk sesi terapi dan rawatan ulangan. Pemuda menonton tazkirah di I-Padnya sambil menanti kehadiran doktor. Seorang tuan guru popular berceramah seputar tajuk 'Zalim', " Pada Allah, hamba itu kesemuanya hina melainkan hamba yang bertaqwa. Masakan seorang hamba dengan angkuh memandang hina hamba yang lain sedangkan dirinya juga seorang hamba hina. Kalau bukan kerana Allah yang memberikan akal pemikiran sehingga mampu berpakaian, mengurus diri, makan dengan teratur dan belajar, sudah pasti hamba itu sama taraf dengan binatang ternakan saja!" Tertusuk seketika kalbu pemuda. 

Tuan guru menyambung lagi, "Misalnya, sering kita baca di dada akhbar kes-kes perceraian. Pada hemah saya, puncanya lebih kepada suami. Kerana sayang seorang perempuan bernama isteri adalah melebihi sayang seorang suami kepadanya. Sifat perempuan adalah menyayangi. Keras seperti batu konkrit macam mana pun, mampu dilembutkan dengan kasih sayang suami. Sebab itu sering kita baca juga, walaupun suami penagih dadah sebagai contoh, masih si isteri setia menanti perubahan suami. Masih sayang pada suami tidak berganjak walaupun pada pemikiran kita tindakan itu gila. Pada wanita, bila ada lelaki ambilnya sebagai isteri itu merupakan suatu rahmat, syukur yang teramat sangat pada Allah. Dia tak jadi anak dara tua. Dia ada tempat bergantung. Isteri cuma mampu bersuami satu." "Jangan zalim. Selagi seseorang itu masih berTuhan, selagi itu ada harapan. Masa silam bukan hukuman. Masa silam adalah pengajaran. Jangan diulang di masa depan. Demi Allah, kita tidak kuat. Kerana Allah, kita harus kuat. Bila Allah sudah pasangkan 'lampu' hidayah dalam hati seseorang, jangan pula kita pergi padamkannya. Disebut dalam hadis Qudsi, 'Aku (Allah) sangat murka ke atas orang yang melakukan kezaliman terhadap seorang yang tidak punya pembela selain Aku.' (HR al-Thabrani) Allah yang membukakan pintu taubat dan pintu Syurga. Mana hak kita untuk menutupnya?" Tup. 
Ditutup terus ceramah itu oleh si pemuda. Malas nak disambung dengarnya. Doktor yang merawat masuk ke biliknya. 

Doktor: "Ada khabar dukacita yang saya ingin sampaikan." 
Pemuda: "Apa ya?" 
Doktor: "Penderma hati mengalami komplikasi teruk. Tiga bulan pertama, beliau mengalami kecederaan organ dan muntah darah. Badannya yang makin lemah serta beliau sendiri mengalami kemurungan..akhirnya minggu lepas, beliau meninggal dunia." 
Pemuda: "Innalillahi wainna ilaihi raaji'un." 
Doktor: "Ada sesuatu beliau tinggalkan untuk kamu." Doktor menyerahkan sesuatu pada pemuda itu. 

Sepucuk surat dan sepasang baju. Perlahan-lahan dibacanya, 
"Awak, ingat tak baju ni? Ini adalah baju nikah awak. Awak tahu tak, baju ni saya jahitkan sendiri untuk awak. Seminggu saya belajar jahit sampai luka-luka jari. Tak pandai sangat. Tapi, alhamdulillah siap juga. Sangat gembira bila awak pakai di hari pernikahan kita. Awak, mungkin kasih saya ni, awak tak dapat terima disebabkan kisah silam saya. Namun, janganlah awak tolak hati saya yang berada dalam diri awak sekarang. Ini hadiah saya untuk awak sebab sudi mengambil saya sebagai isteri. Walaupun tidak sampai 24 jam, awak tetap suami dunia dan akhirat. Maaf bila saya tak sempurna."
Pemuda kehilangan kata-kata. Tumpah seribu air mata.

Perla Coffee

Perla Coffee

HARGA JUALAN 

1 KOTAK RM60 (S/M)
1 KOTAK RM70 (S/S)
PERCUMA POS LAJU
-20 sachet-

Perla Coffee adalah salah satu kopi untuk mencerahkan kulit dan seluruh tubuh badan dengan cepat dan efektif. Proses pemutihan berlangsung di kepala hingga ke kaki yang bermakna anda akan mendapat warna kulit yang putih/cerah yang sekata di seluruh tubuh anda. Perla coffee juga membantu merawat kulit bermasalah seperti kulit berjerawat, jeragat, parut -parut lama dan juga masalh kulit yang menghantui anda. Hasil dapat dilihat selepas seminggu mengamalkan Perla Coffee. 

Antara kebaikan Perla Coffee :
Melembut dan menghaluskan tekstur kulit.
Kulit kelihatan lebih gebu, bersinar dan sempurna tanpa cela (flawless)
Meningkatkan kecerahan warna kulit dengan ketara dalam masa 1- 2 minggu.
Memulihkan kulit berparut dan bermasalah
Menjadikan kulit lebih anjal serta lembap.
mengurangkan kedutan dan garis halus.
mengecilkan liang pori
meningkatkan sistem imunisasi badan.
mengatasi masalh jerawat dan jeragat.

Bahan- bahan utama dalam Perla Coffee ;
Serbuk Mutiara, Glutathione , Asid Hyaluronik

Serbuk Mutiara 

MUTIARA dipercayai berkhasiat untuk kecantikan sejak ribuan tahun lalu. Para Maharani China menggunakan dan meminum serbuk mutiara sementara Ratu Cleopatra memanjakan diri dengan mandi susu yang dicampur serbuk mutiara. Kelebihan serbuk mutiara ialah melembap, mencerah serta menghaluskan kulit. 

Glutathione

GLUTATHIONE sudah terbukti secara saintifik oleh ahli perubatan dapat mencerahkan kulit sekiranya diambil secara berterusan. Pengambilan glutathione secara berterusan akan membuatkan kulit semakin cerah dan putih. Ianya juga dapat membuatkan anda kelihatan 5 hingga 10 tahun lebih muda dari usia sebenar. Glutathione juga merupakan agen pembuang toksin yang paling berkesan.

Asid Hyaluronik
ASID HYALURONIK adalah salah saturahsia penjagaan muka selebriti di dunia hiburan, ianya diperlukan untuk menentang kedutan atas kulit muka. Asid Hyaluronik memainkan peranan penting ke atas kulit kerana ianya akan mula hilang bermula umur 25 tahun yang menyebabkan kelembapan kulit juga berkurangan. Asid Hyaluronik membantu menganjalkan kulit serta menghalang penuaan. Kandungan Asid Hyaluronik dalam badan harus dikekalkan dengan mengamalkan Perla Coffee.

testimoni :






ARTIS PON MINUM :)


Whatsapp me 013 4346197

wedding props for photobooth





ONLY RM 3 each!
> Kami menerima Tempahan Props untuk Photo Booth bagi sebarang majlis perkahwinan, pertunangan, majlis keraian, makan malam, hari jadi dan sebagainya.

    Interested?
    contact me for more details :) 
    boleh custom made. 

    Facebook | Twitter  or whatsapp me : 013 4346197

    Credit image : Google

    Thursday, February 6, 2014

    PERHATIAN BUAT WANITA!!


    PERHATIAN BUAT WANITA!!
    Oleh: Farid Laham ( Sila follow )
    Lelaki: Jangan lupa untuk share kepada isteri2, teman wanita, kawan2, rakan2.
    Perempuan: Berhati-hati memilih gincu bibir.
    Kajian Dr. Elizabeth Ayoub, perubatan dan biomolekul mengeluarkan amaran untuk gincu yang mengandungi plumbum, yang merupakan karsinogen.
    Baru-baru ini jenama 'Red Earth' menurun harga gincu dari R $ 67,00 ke R $ 9,90!
    Kenapa? Sebab ia mengandungi plumbum.
    Jenama lain yang mengandungi plumbum adalah:
    CLINIQUE
    EST√ČE LAUDER
    SHISEIDO
    RED EARTH (Lip Gloss)
    CHANEL (Lip Conditioner)
    MARK AMERICA
    MOTIVES
    LIPSTICK
    AVON
    Semakin tinggi kandungan plumbum, risiko menjadi lebih besar menyebabkan kanser. Selepas ujian dilakukan ke atas gincu, bibir diperhatikan plumbum tertinggi terdapat dalam gincu keluaran AVON. Kita sepatutnya berwaspada pada penjagaan gincu. Jika gincu anda keras statik adalah disebabkan oleh tahap plumbum yang tinggi.
    Ambil ujian ini:
    1. Sapukan sedikit gincu pada tangan anda;
    2. Letakkan cincin emas pada gincu di tangan anda;
    3. Jika perubahan warna gincu kepada warna hitam, gincu anda mengandungi plumbum.
    Sila hantar maklumat ini kepada semua rakan-rakan.