Sunday, January 26, 2014

'Esok ..kita akan jumpa lagi ..' - Syaitan























Rasullullah saw jgak tdur sementara selepas solat subuh..selepas berzikir dan berdoa kepada Allah...tetapi beralaskan lengan sahaja(tdur2 ayam) sementara menunggu hari cerah..-hasil syarahan kitab syamail muhammadiah-

1st Anniversary Giveaway by Madihah



KLIK BANNER UNTUK JOIN

Terima kasih kepada sponsor :




Saturday, January 25, 2014

hati-hati menjaga hati


Hati.. hati-hati menjaga hati..

Hati, hati Qalbi ini dicipta bukanlah hanya untuk mencari cinta, melayan perasaan sesama manusia, berkongsi rindu, malahan terlalu mengagungkan perasaan yg jua dicipta oleh oleh Allah itu lebih dari mengagungkan Penciptanya sendiri...
Qalbi ini dicipta cantik, murni untuk kita mencari Siapa Pencipta Hati itu.

Kita sendiri merabakkannya, mengotorinya, hingga terlupa apa sebenarnya tujuan penciptaan hati..
Bila hati kita lebih memilih untuk mendengar kata-kata manis dari si dia, melebihi Kata-Kata Allah sendiri (Quran)
Bila hati kita lebih teruja bertemu si dia melebihi kita pertemuan dengan Tuhan kita sendiri (Solat)
Bila hati kita lebih memilih untuk menyerahkan seluruh perasaan hanya untuk seorang makhluk yang mungkin jua esok sekelip mata akan meninggalkan kita..
Walhal kita lupa, Allah sentiasa ada, dan tidak akan mungkin meninggalkan kita..

KITALAH YANG MENINGGALKAN ALLAH..
Kita sering ingat Allah masa kita susah (baca: dikecewakan manusia) waktu itu barulah kita berdoa mohon dihilangkan kesedihan, ditabahkan hati
walhal sewaktu gembira,si dia lah yang selalu bermain difikiran dan hati, dan perasaan kita terhadap Allah hanya sipi-sipi.. T.T

Qalbi, ia adalah daging didalam manusia yg jika baik dan murni, baiklah kita, jika keras dan hitam dgn maksiat, kejilah kita..
 

Credit : HERE

Tuan Guru Haji Harun Taib telah kembali ke rahmatullah


MAKLUMAT RASMI :
Tuan Guru Haji Harun Taib telah kembali ke rahmatullah jam 12.00 am tadi..Perginya seorang Murabbi perjuangan Islam.
Inalillah..semoga Aruah mendapat rahmat dan nikmat di sisi Allah swt. Amin

 






Daripada Abdullah Bin Umar r.a berkata: 

Rasulullah s.a.w bersabda: “ Sesungguhnya Allah Taala tidak menghilangkan ilmu agama itu dengan dicabut sekaligus daripada manusia, tetapi Allah Taala akan menghilangkan ilmu dengan mematikan para ulama’. Sehingga apabila sudah tiada para ulama’, manusia akan melantik pemimpin mereka daripada kalangan orang-orang yang jahil, lalu mereka akan ditanya hukum sesuatu masalah, maka mereka menjawab atau berfatwa tanpa ilmu pengetahuan. Maka mereka sesat dan menyesatkan orang lain”.

 Big Credit to Jkkk Fan Club.

Thursday, January 23, 2014

I'm Kexan part III


semalam post mortem encyclopedia. so before tu, aku nak story pasal tajuk yang kitorang dapat dulu! 
hari Rabu minggu lepas, aku dapat tajuk UNESCO. tau tak UNESCO tu ape? mula-mula aku pon tak tau ape benda unesco. tapi lepas Google, aku tau la. haha. biasalahh.
asyik google aje yang jadi penyelamat bila kita tak tau something, kan? -.-'
okay, so korang rajin-rajinlah google ye ape benda unesco tu..
aku tak nak cerita pasal maksud unesco pon. aku nak cerita pasal assignment aku :p

so hari first o group (meeting), kitorang o group dekat MCD. dari pukul 10 pagi sampai la pukul 3 petang kitorang lepak kat situ. huh. nasib baik je orang Mcd tu tak marah. hihii. 
dah la bising. dah nama pon meeting, mesti la bising kan. 
kitorang buat kat mcd tu sebab lib dah tak boleh bercampur.  -mix gender-
maksudnya, lelaki tingkat bawah dan perempuan tingkat atas. habistu macam mana kitorang nak discuss kalau camtu kann. kalau group aku girls semua takpe la. ni, ada lelaki =.=''

ni hari kedua o group. pic hari pertama takde. sebab tak bawak camera. harhar.
kat Taman Tengku Anis (TTA) :




orang datang beriadah, kitorang datang buat assignment. memang tak kena tempat la.. tapi nak buat macam mana. dah takde tempat lagi. haha.

 =============================== Second day  ===============================

ni kat rumah Hasif. dia yang offer suruh datang rumah dia. so kitorang pergi ajela. senang sikit. lebih comfort gituu. 

Fasihah's painting our Kota Kinabalu :3


Auni's painting her Gunung Mulu :3

this is us.  Sequioa (nama group)
from left, boys ; Hasif, Abu, Aqim and Omar
From left, girls : me, Auni, Fasihah and Izzati.
ada perasan something yang pelik tak lam gambar ni? kalau yang tak perasan tu bagus. 
yang perasan tu, mohon duk diam-diam sudah. wahahaha! ;p


----------- so ni hasilnya model yang kitorang buat! lawa tak lawa takk? cakap lawa cepat!!  -----------

red house and kota A famosa
Omar ngan Hasif did this-

ni beca. hahaha . comel kan? :p

Gunung Mulu.
Auni and Izzati-



Gua Lenggong
Aqim and Abu-

ni Gunung Kinabalu. aku ngan Fasihah buat yang ni. hahahhhaa! lawak je aku tengok.
act, ada awan kat atas tu. tapi time aku snap gambar ni, awan tak siap lagi :p

 D-day! (hari presentation)

our docs. hahaha. dorang ni dapat tajuk cancer.

possssssingggg. untuk mengelak dari nervousness.


Kexan14.


time present tu, aku tak berdebar sangat macam time SIE ngan public speaking hari tu.. 
alhamdulillah. ^^
tapi tapiii, time post mortem semalam, aku kena komen ngan kak marina. dia cakap aku kurang confident, sebab bawak nota besar gedebak. act, tu bukannya notaa. tu gambar species binatang kat Gunung Kinabalu untuk aku tunjuk kat kexan. hurmm. sedih betul. hehe. tapi takpelah. dugaan dugaan. nanti tourist interview next week, aku taknak pegang kertas dah! >:( hahaha.

Tuesday, January 14, 2014

I'm kexan part II

hai selamat malam ^^
so semalam, aku ada public speaking kat KEX. tak tau kex tu ape? klik SINI !
for the first time public speaking. haha. kan aku dah cakap, aku ni memang jarang bercakap kat depan. tak berapa minat. biasalah, semua manusia ada kekurangan masing-masing. ye dak? 

ni gambar budak laki group aku. gambar budak perempuan takde. 
sebab camera man amik gambar budak laki je =.= hampehh
semua pakai smart2 time ni. selalunya selekeh jee. huahua :p
ni list tajuk yang kitorang dapat :
1- soft skills and hard skills.
2. Islamophobia
3. why we should die for our country
4. stress and anger management.
5. career choice - parents, passion or money
6. proud to be malaysian (+)
7. proud to be malaysian (-)
8. how to overcome culture shock
9. things that can kill passion
10. trying to bring out the best in me.
 ada 10 tajuk semua.
jadi aku dapat tajuk 'ISLAMOPHOBIA' untuk public speaking tu. mula-mula tu macam terkejut la jugak sebab aku tak tau ape pasal tajuk tuu. so malam tu aku cari kat Google, alhamdulillah aku dah paham.
ni speech aku. saje nak share ngan korang pasal maksud Islamophobia tu ^^
act, aku translate from page melayu. then aku translate ke BI. haha. thanks alot. 
credit to : sini, sini dan sini! :D 
--------------------------------------------------------------------------------------
           A very good morning to Sis Marina and fellow friends. My name is Nur Alin Afina Bt Rosdi.  My kex number is 16.  My former school is Maahad Perempuan Kota Bharu. My father’s name is Rosdi B. Mohd Zin. He works as a media officer at IPG. My mother’s name is Zakina Bt Harun. She works as a teacher at SMK Zainab 2. My future plan is I’d like to be an engineer.  Before I begin my speech I would like to respect, thank and acknowledge the traditional owners of the land upon which we meet.

In this speech I will be talking to you about the topic given, islamophobia. Perhaps we heard about the word ‘’Islamophobia” in the western media which is dedicated to the westerner who is allergic to Islam. The feeling of Islamophobia culminate around the 2000s after the attacks on the world Tade Center in New York on 11 September 2001.

So have you been heard about what is Islamophobia means? The definition of Islamophobia provided by Umut Topcuoglu is, Islamophobia is a contempory  form or racist and xenophobia motivated by unfounded fear, mistrust, and hatred of muslims and islam. Islamophobia is also manifested through intolerance, discrimination, unequal treatment, prejudice, stereotyping, hostility, and adverse public discourse. Differentiating from classical racism and xenophobia. Islamophobia is mainly based on stigmatization of a religion and its followers and as such, Islamophobia is an affront to the human rights and dignity of muslims. In short, Islamophobia is a hatred or fear of islam or muslims, especially as a political force.

From the post on 11 September, which was the unbelieving issue to muslims. They state that Islam is terrorist, Islam is extremist, Islam is fundemantalist, Islam is ortodhox, Islam is also a religious fanatism. These days, muslim in Malaysia continued to be drifted by hedonisme. This lead to dull of sensitivity by the muslims themselves. Today, we could see many issues concerning apostasy such as Lina Joy, IFC and Sister in Islam which one of the parasites created by the jews and zionis to undermine Islamic rule.

The spreading of negative news about Islam to non-muslims resulting them to become more pessimic towards Islam and their practicioners. Non-muslims were instigated that muslim or Islam themselves as religion of terrorism such as hudud as cruel and contradicts with human rights. I’d love to point out that they are literally non-muslims, so naturally they are one even since the Prophet Muhammad Pbuh’s epoch, but I’d like to draw your attention to our own people, that is purely on Islam, which tones of there sins had been crawling through there whole entire life, how about them? Well my point of view is that I’m pretty sure that these great viruses spread all the way to our innocent country probably because of our nation commander that fancies so much of the usage of the ‘religion tag’, just simply to prisonize ones that are not on their path of walk of their politics authorities.

It’s another possibilities that these unseen viruses also had been spreading due to religious people that loves to punish innocent souls first, without giving maximum education first among the community on the rasionality of doing so. For instance, id there had been heard any voices of questioning, then it is strictly answered with really strict statements just like ‘’do not defy islam’’, ‘’there’s limit in our patients’’ nor even ‘’we’re ready to sacrifice ourselves for the sake of Islam’’ and so on. This is the major mistake in the strategies of spreading da’wah for people who would even accept such pressure who would even acdept things that seems like a massive killing spree.

Thanks to Almighty, thanks to this Islamophobia, western society has opened up what is islam actually. Thank you Bush, syukran Chenny, kamsahamnida Rice, Islam is now the fastest growing religion in the earth. However, this phobia disease is like the H1N1 virus, spread from country to another country. The cause maybe different, but the symptom is just same. Those who are exposed to this virus is very taboo when they heard araboc words like syariad, hudud and qisas.

Even though most of them are among the professional and educated but unfortunarely, their brains are not hugh to study about the matter. Likewise, kartikas’s case and banning alcohol are two clear examples of how scared they are to islam. If they review in detail about what goes and methods of this sentence, they would have more open minded and consider theses things much better than what they are adore from the west there.

So, muslims should take pro-active steps to explain to those who `did not understand’ the wisdom behind this implementation islam is. How it is implemented and what is its advantages compared to western organization. By doing this, they will more understand the beauty and comprehensiveness of islam.

Umar says: ‘islam will be unraveled from a person at the fact he did not know ignorance.’ Let's make a stand. It's up to you, me, and up to the future generations of Indigenous people to make a difference to this country.
So don't stand around, stand up and make a difference in your community,
in your state and in our country.
Thank you for listening. It has be both a privilege and a pleasure to speak
and share with you.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

okay. so hari ni post mortem pasal public speaking semalam. kak marina kritik sorang sorang ah tadi. haha. so kitorang kena terima je. nama pon belajar kan. 
so ni ayat kak marina untuk aku "looks up, but focus more on texts
haha. yes, indeed. mengaku sangat :p
k that's all for tonight. esok ada assignment baru! encyclopedia ! :D
will update next time. see ya

Thursday, January 9, 2014

Miracle Slimming Coffee!

Miracle Slimming Coffee
Miracle Slimming Coffee satu-satunya minuman pelangsingan berperisa kopi yang sedap dan dijamin berkesan dalam masa 7 hari tanpa perlu berdiet sakan 

1 BOTOL RM100 (S/M)
1 BOTOL RM105 (S/S)

PERCUMA POS LAJU

 

 

Satu lagi produk keluaran IRICH RESOURCES yang baru dilancarkan disamping produk meletop mereka PERLA COFFEE. 
Miracle Slimming Coffee satu-satunya minuman pelangsingan berperisa kopi yang sedap dan dijamin berkesan dalam masa 7 hari tanpa perlu berdiet sakan!!


Menggunakan bahan-bahan yang berkualiti seperti berikut :


1) Garcinia Cambogia

Supplemen dari jenis herba yang dipasarkan sebagai agen penurunan berat badan kerana ia mengandungi kompaun bernama Hydroxycitric Acid (HA) yang membantu merawat obesiti.

Herba ini mampu : 

- Mengawal selera makan selama beberapa jam lamanya

- Mendapat lebih tenaga untuk aktiviti fizikal
- Mengurangkan nafsu untuk makan
- Menaikkan kadar metabolisme dan pembakaran kalori
- Menurunkan berat badan dengan berkesan dan terkawal
- Membakar lemak badan dengan pantas
- Mengawal berat badan dengan mudah


Kebaikan Garcinia Cambogia:

- Berkesan mengurangkan berat badan

- Menghalang pembentukan lemak
- Mengurangkan kolestrol
- Menambahkan tenaga
- Merawat masalah kemurungan, susah tidur


2) L-Carnitine

Fungsi utama dari carnitine di dalam tubuh adalah untuk mengatur oksidasi lemak (membakar lemak). Ia bertanggungjawab untuk mengankut lemak ke tungku pembakaran lemak dlam sel tubuh, yang disebut dengan mitokondria. Lemak tidak akan bisa dioksidasi jika lemak tidak dapat mencapai mitokondria, sekeras apapun anda melakukan senaman atau melakukan diet tegar.


3) Slim Herbs

Diformulasikan daripada beberapa herba terpilih yang dipercayai keberkesanannya


Cara Mengamalkan : 

- Ambil 2scoop sehari 30minit sebelum sarapan pagi

- Campurkan dengan secawan air suam 
- Banyakkan minum air putih utk proses detokfikasi yang cepat


Berat / Jar: 500gram



FEEDBACK FROM CUSTOMER !

 





contact/ whatsapp 013-4346197 

Saturday, January 4, 2014

Animal towel cape for kid






 

 

 

 

 


Animal towel cape for kid
Availability: In Stock
Price: RM60 
Postage : RM6 (sem) / RM9 (SS)
Description:
Age : 5 - 8 years old
Size : 86x86cm

Condition : Brand New
Design : Yellow Bee , Blue Owl , Blue Puppy , Pink Ladybird and Brown

contact/whatsapp : 0134346197

Thursday, January 2, 2014

I'm kexan.

haii. so hari ni cuti. orang lain sekolah, aku cuti. well. dah habis SPM kan. hahahah. bangga ni bangga. tapi still rindu la kat sekolah Maahad tu. banyak kenangan manis bersama kawan dan guru-guru T_T cehh. skemanya ayat. macam err je. k dah merepek.
so sepanjang cuti tunggu result ni, aku masuk KEX.
kex ni Karisma English Explorer. ni macam kursus persediaan masuk U la. dia ajar macam mana nak bercakap kat depan, pasal attitude, ahh macam-macam lagi la. tapi sumpah best gila masuk. kak marina (our teacher) sangat sangatlah sporting.
 aku tak pernah lagi jumpa cikgu sebaik dan se-sporting dan se-cute macam dia! haha.
so hari first tu, macam biasa, perkenalkan diri. semua kena speaking. nama pon kex kan. so kena speaking la. aku ni dah awkward gila nak speaking. maklumlah, dah berapa bulan tinggal Bahasa Inggeris. since exam spm hari tuu lagi. dah lama sangat dah. hehe. 
then minggu first tu, kita orang dah dapat first assignment. SIE (Song In Education).
time mula-mula tu aku ingat senang je assignment ni. tapiii. arghhh. tuhan la tahu macam mana. well. mungkin orang lain cakap SIE ni senang, sebab dorang dah biasa. tapi bukan aku sebab aku baru je nak alami macam mana duk U ni. haha. tapi bila kak marina cakap, SIE lah assign paling senang setakat ni. haa. tak tau nak kata ape dah. haha. dah la dapat lagu Counting Stars by OneRepublic. lagu dia memang best. tapi maksud diaaaa. huh. orang tertentu je boleh paham. hahaa. aku memang la suka dengar lagu. hobby aku tu. tapi bab paham-paham lagu ni aku memang fail sikit. tak pernah pulak aku dengar, then hayati lirik dia line by line. sorry, aku bukannya budak sastera nak jiwang-jiwang ni. 
tapi kadang-kadang ada la jugak jiwang tu. hehe. 
*cakap macam keling kan? -.-*
okay dah. so aku dapat lagu tu hari Rabu. then hari Khamis kami o-group dekat state library. o-group tu macam berkumpul la. haha. captain (husband kak marina) yg bagi perkataan tu. 
so aku manfaatkan lah. hee ^^
so o-group dekat lib, bincang pasal makna lirik counting stars tu. 
first day, kat lib ;






second day, kat mcd ;




aku happy je group dengan dorang ni. sporting. 7 members semuanya lam group aku tu.
3 orang sekolah Maahad Lelaki,  2 orang sekolah Maahad Perempuan, 2 orang sekolah SM Kubang Bemban. mula-mula memang rasa rendah diri. sebab dorang ni bijak-bijak. tapi lama-lama, dah okay. 
tapi satu je aku tak suka group dengan laki ni. dorang annoying. haha. maksudnya, bila aku bagi pendapat ke ape, dia ingat aku nak sangkal pendapat dia. padahal aku cuma tanya. kalau tak suka ngan pendapat aku, aku okay je. tak kesah pon. tapi tak tau pulak hal ni macam nak rendahkan dia. ego lah katakan. nak dengar cakap dia je. hahaa. takpe. tak kesah. i'm happy with that indeed ^^
so hari selasa tu our first presentation. well. nama pon first kan. awkward la sikit. bukan sikit banyak. hahaha.
aku ni dah la kureng sikit bila cakap depan public. yea, tu kekurangan aku. tapi aku akan cuba selagi boleh. yelah, sampai bila kita nak macam tu. hijrah sikit. insya-Allah :)
nanti aku post pasal jadual KEX ye. hehe. program dia best. nanti aku update hari-hari. cehh. ye la sangat. kalau ada masa, update la. okay, that's all. byebye