Monday, March 25, 2013

wedding of my cousin

heyyaa!  i went to my cousin's wedding yesterday :D
nama dia Farizul Izwany. Bini dia nama Aimi. nama pendek je aku tau. nama pnjang tak tahu. hee.
dorang ni 'species' sweet ohh. jeles pulak aku xD



Captured : Canon 7D ; ISO 1000
Edited : Photoshop CS5
Talent : Iwan/Pjoe and Aimi
By : me. hahaha :p
and this is my new scandal. wkwkwkw. kidding. he's my cousin.
gedik dowh aku. eeeyekk.

 this is my parents :D

 ni makanan. lol perlu ke aku bagitau. ERR.

 And these are my senget adik! Sofiya and Chaja (Syaza)
nakal dorang nii. kesian sepupu aku. boleh pulak dia layan -.- hahahaha 

I do love this picture. seemed natural :3

yang ni last. malas nak edit bebanyak. sakit bontot duk atas kerusi lama-lama -.-

okay, that's all. byee :*

Friday, March 22, 2013

Kisah Pelajar Dapat Bantuan Allah Waktu Peperiksaan


Ini adalah kisah yang berlaku di dewan peperiksaan di salah sebuah sekolah. Kisah ini diceritakan oleh salah seorang guru wanita yang berada dalam dewan peperiksaan tersebut.

Ceritanya begini :

Terdapat salah seorang pelajar masuk ke dewan peperiksaan dalam keadaan keletihan dan tertekan. Dia duduk di tempat yang telah dikhaskan untuknya.
Kemudian dia menerima kertas ujian dan setelah berlalu masa ujian beberapa ketika guru

tersebut mendapatinya tidak menulis apa-apa pun pada kertas jawapannya sehingga berlalu separuh masa peperiksaan. Maka guru tersebut mula memberi perhatian yang lebih kepadanya.

Tiba-tiba pelajar tersebut mula menulis dan menjawab semua soalan dengan pantas dan ini mengejutkan guru yang memerhatikannya sejak tadi. Pelajar tersebut menjawab semua soalan peperiksaan dengan baik. Ini menambahkan lagi rasa ragu-ragu pada guru tersebut dan dia beranggapan pelajar tersebut telah menggunakan taktik baru dalam meniru. Tetapi guru tersebut tidak menjumpai apa-apa tanda yang pelajar itu telah meniru dalam peperiksaan.
Setelah pelajar itu menyerahkan kertas jawapannya, guru telah bertanya kepadanya apa yang berlaku sebenarnya.

Dan jawapannya amat mengejutkan dan menyentuh perasaan. Tahukah anda apakah jawapan pelajar itu?
Pelajar tersebut menceritakan : “semalam saya berjaga sepanjang malam sehingga subuh. Saya dalam keadaan tidak sihat dan menjaga ibu saya yang sakit tanpa sempat untuk mengulangkaji untuk ujian keesokannya. Maka sepanjang malam saya menjaga ibu dan saya datang menghadiri peperiksaan dengan harapan aku dapat melakukan sesuatu dalam peperiksaan nanti.
Saya melihat soalan-soalan namun tidak dapat menjawabnya. Saya hanya berdoa kepada Allah dengan amalan terbaik yang saya lakukan iaitu berbakti kepada ibuku semata-mata kerana Allah.

Tidak lama selepas itu, Allah memakbulkan doa saya dan seolah-olah saya nampak buku di depan. Saya mula menulis dengan pantas. Itulah yang saya dapat dan amat bersyukur kepada Allah kerana menerima permohonan saya.

Kisah yang menakjubkan ini menjelaskan bahawa betapa besarnya ganjaran berbuat baik kepada ibu bapa dan merupakan amalan yang paling Allah sukai. Maka Allah membalasnya dengan memberi kebaikan kepadanya kerana berbakti kepada orang tua.
Aku menyeru kepada sesiapa yang masih mempunyai ibu dan bapa agar berbaktilah kepada mereka untuk mencari keredaan Allah sebelum mereka pergi meninggalkan kita.
wallahua'lam

Sunday, March 3, 2013

challenge accepted!

hai semuaa. dah lama tak update.
*ayat wajib aku bila post blog* haha -.-'
semalam aku pegi kem biotech. bestt. sebab ramai fasi yang hensem2. wkwkwk. gatal* -.-'
kem ni bukan sekolah aku je yang sertai. sekolah lain pon datang jugak. tapi program ni buat kat sekolah aku. tau la sekolah aku besar lagi comel lagi menawan kann ;p
tak percaya tgk gambar bawah ni. muahahaha. 

kekeke. ish. riak2! astagfirullahalazim =.='
btw, aku jumpa budak tuition bio aku ngan budak sekolah rendah aku ! :D
agak excited aa time tuu.
dorang from MRSM Pengkalan Chepa and SMK bachok.
program tu start pukul 8 pagi -5 petang. lama gile kann.
first tu, aku ingatkan dengar ceramah jee. tapi nasib baik dia buat aktiviti.
aktiviti dia best. fasi dia pon jenis yang masuk air. so mmg best ah. haha -.-''
aktiviti yang kiorang buat semalam ;
- pemencilan DNA daripada bawang.
- Simulasi DNA berkomputer
- Permainan Dolly the Board Game.
-Permainan Biotech the Board Game.
ACT, aku bukan nak cerita pasal ni je. 
hari ni kan, hari ahad. so aku pegi sekolah. 
well. I'm kelantanese. budak kelantan sekolah hari Ahad. *bagi yang tak tahu =.=*
the tadi, tiba-tiba je deskmate aku, Batrisyia Afni
as know as Bat (cara baca seperti baca bat (kelawar) haha) 
cabar aku supayaaa ;
1) no tweeting
2) no facebooking
3) no TEXTING
4) no blogging
AND KENA BANGUN PUKUL 3 PAGI (untuk study serta qiam) SERTA KEJUTKAN DESKMATE-DESKMATE YANG LAIN SUPAYA BANGUN JUGAK!! 
*dalam masa 3 MINGGU!*
erghh. I was likeee. what thee asdfghjkl is this!
*plus, aku agak pantang dicabar sebenarnyaa. -__-''*
then Bat cakap, kalau aku sahut cabaran dia ni, 
dia akan belanja aku mcflurry and cadburry satu bar.
haha. -.-

DEAR BAT, 
:p

hurm. aku tak tau lah macam mana hidup aku nantii tanpa benda tu semuaa~~ haha. 
lepastu, aku pon cabar dia balik ! muahaha. baru lah adil kann. 
asyik aku je yang kena cabar tak syok ahh. kan kann. xp
then, aku pon suruh dia buat macam yang dia suruh aku buat tuu.
padan muka diaa. bhahahaa x3
lastly, Hanis (deskmate aku sorang lagi) pon kena cabar jugak. 
so kitorang bertiga tak boleh buat perkara-perkara tersebut within 3 weeks.
dem.dem.dem.
so 'cabaran' tu start pukul 9 malam nantii.
this is the last post then. i'll be back on 22 March ! :'3
ACT, cabaran ni bagus jugak lah kan as I'm SPM candidate. haha.
so boleh la aku date ngan buku je dalam masa 3 minggu ni. -.-'
muntah pink aku satgi. heheh. 
okay, that's all. dah nak magrib. bye, salam :)