Monday, December 19, 2011

buat doodle guna photoshop cs5






1. ok , bukak photoshop , tekan file > new

*just ignore background tuuu* :p



2. tetapkan width dan height . make sure transparent , okay ^^

* ignore background * xp


3. tekan Pen Tool (P)



 4 . yang buat garisan tu , kena click satu-satu , tau .
paham tak ?




5. click kat tengah (jgn lps) , dan tarik ke tepi .




6. click kanan kat pen tool dan pilih add anchor point tool .




 7. ok , lps tu , click bintik yang kt tgh tu and tarik kebawah.




8. Click kanan , dan tekan stroke path.


9. lepas tu , dia ade kuar cm tu , kan ? tekan ok .
lepas tu , tekan delete kt keyboard korang sebab nak bagi line 1st dia hilang .
paham ?




10 . then , ikot step yang buat lengkung ( 6 dan 7 ) tadi utk buat rambut .




11. okay , then lukis la mngikut creativity korang ! 



siap ! 

p/s : buat sambil malas2 jeh ni ^^,




sapa tak paham tanya , okayy ? :)